Yhteystiedot

Ninnu: 044 548 3607 (klo 9-18)

ninamariag@gmail.com

Heinosniementie 65
41800 KORPILAHTI
(Jyväskylä)

Ratsastajan yhteystietolomake

Käythän täyttämässä ratsastajan yhteystietolomakkeen, jotta voimme tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä esim. tuntimuutosten johdosta. Pääset lomakkeeseen tästä

Maso somessa

Seuraa meitä myös somessa! Facebook: Mason Ratsutalli, Instagram: masonratsutalliofficial. Some-kanavissamme on paljon nettisivuja täydentävää materiaalia, tykkää ja pysy ajan tasalla!

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

15.5.2018
Olemme päivittäneet rekisteris- ja tietosuojaselosteemme vastaamaan EU:n yleistä tietosuoja-asetusta. Löydät rekisteriselosteemme tästä

Prosentticup tulee taas!

julkaistu 20.2.2024
Kouluratsastuksen prosentticup kilpailukutsu on julkaistu. Ensimmäinen osakilpailu on la 16.3.

Lue osallistumissäännöt ja ilmoittautumisohjeet huolella, olemme hieman päivittäneet niitä. Tervetuloa kisaamaan!

Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä.

Ratsastus talvella ja pakkasrajat

julkaistu 19.1.2024
Ota talteen pukeutumisvinkit ja lue tallimme käyntänteet ratsastustunneista pakkaskeleillä.

Klikkaa sivulle

Kesän 2024 leirit on julkaistu!

julkaistu 22.11.2023
Kesän 2024 leiriohjelma on julkastu!

Ilmoittautuminen avautuu tiiistaina 28.11. klo 8

Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä

Työharjoitteluun tai töihin työmarkkinatuella?

julkaistu 11.9.2023
Tiesitkö, että Masolla on mahdollisuus suorittaa opintoihin liittyvä työharjoittelu tai työskennellä työmarkkinatuella?

Kiinnostuitko? Tai tunnetko jonkun, joka sopisi mukavan, perhemäisen maalaistallimme porukkaan työskentelemään monipuolisissa tehtävissä kaikenikäisten ja -kokoisten hevosten ja ponien parissa.

Toivomme yhteydenottoja reippailta, vastuuntuntoisilta, luotettavilta ja rehdin maalaisjärjen omaavilta henkilöiltä.

Lue lisää ja ota yhteyttä

Ratsastustuntien peruutussäännöt

julkaistu 18.8.2023
Kesällä lomat ja muut riennot saattavat aiheuttaa poissaoloja ratsastustunneilta. Muistutuksena peruutuskäytäntömme:

Muistathan perua ratsastustuntisi viimeistään 24 tuntia aikaisemmin tekstarilla (p 044 548 3607, Ninnu) ja varmistaa, että saat kuittauksen peruutuksesta.

Peruuttamattomista tai myöhässä peruutetuista tunneista veloitamme normaalin tuntimaksun. Sairaustapauksissa saman päivän tunnin voi perua lääkärintodistuksella

Vinkkejä talliestekilpailuhin valmistautumiseen

Kun kilpailukutsu on julkaistu

 1. Lue kilpailukutsu huolellisesti

 2. Valitse itsellesi 1-2 kisarataa (luokkaa), joihin osallistut. Jos olet epävarma siitä, mikä olisi sinulle sopiva estekorkeus, juttele opettajan kanssa.

 3. Ilmoittaudu kisoihin ja esitä hevostoive

 4. Osallistu tallilla järjestettäviin esteharjoituksiin ennen kisoja

 5. Perehdy valitsemiesi luokkien arvosteluperusteisiin, jotta tiedät jos hyvissä ajoin onko luokassa esim. uusinta ja jos on, annetaanko uusintaan erillinen lähtömerkki vai jatketaanko puhtaan radan jälkeen suoraan uusintaan. Kilpailukutsussa on mainittu arvostelu, esim. arv. A.1.0. Mason tallikisojen kilpailukutsussa on aina myös selitetty kussakin luokassa käytössä olevat arvosteluperusteet.

Pari päivää ennen kisoja

 1. Tsekkaa kisa-asu. Tallikisoihin et tarvitse virallista kisa-asua, mutta jos sinulta löytyy valkoiset housut, niin toki saat ne pukea ylle. On kohteliasta kanssakilpailijoita, järjestäjiä ja tuomareita kohtaan pukeutua huolitellusti siistiin ratsastusasuun. Oma kisafiilis nousee myös, kun on vähän panostanut asuun.

 2. Puhdista ratsastuskengät & chapsit tai saappaasi

 3. Tee oma muistilista siitä mitä kaikkea tarvitset kisoihin mukaan.
Tässä muutama vinkki:
 • ratsastusasu: housut, sukat, pusero ja tarvittaessa joku takki
 • kypärä
 • ratsastuskäsineet
 • saappaat tai ratsastuskengät ja chapsit
 • raippa ja mahdollisesti kannukset
 • turvaliiva
 • kumpparit ja säänmukainen vaatetus hevosen laittoa ja kisojen seuraamista varten
 • tasaraha kisamaksua varten
 • kolikoita puffetin antimiin. Kisapäivä on pitkä ja toimintaa täynnä, joten pidä huoli että nälklä ja jano ei pääse yllättämään

Kisaa edeltävänä päivänä

 1. Tarkista tallin somekanavista tai nettisivuilta kisojen alustava aikataulu. Suunnittele monelta lähdet tallille. Tule mielellään hyvissä ajoin, osa kisafiilistä on seurata muiden ratoja ja kannustaa kanssakilpailijoita. Varaa myös runsaasti aikaa hevosesi laittoon ennen oman verryttelyryhmäsi alkua. Kiire on huono kaveri kisapaikalla.

 2. Pakkaa kisalaukkusi oman muistilistasi mukaisesti

 3. Mene ajoissa nukkumaan. Hyvin levänneenä on helpompi olla rento ja keskittynyt.

Kisapäivänä

 1. Varaa riittävästi aikaa aamutoimiin ja syö hyvä aamiainen, niin jaksat paremmin

 2. Voit pukea kisa-asusi päälle esim. tuulihousut ja hupparin tai muut säänmukaiset vaatteet suojaamaan kisavaatteitasi. Samoin ne puhtaat ja kiillotetut ratsastusjalkineet kannattaa pukea vasta juuri ennen omaa verryttelyvuoroa.

 3. Tule ajoissa tallille

 4. Katso lähtölistasta oma verryttelyryhmäsi ja lähtövuorosi

 5. Tallin seinältä näet myös esteratojen ratapiirrokset. Käy rata pari kertaa mielessäsi läpi ja ota piirroksesta vaikkapa kuva, jota voit aina välillä vilkaista mielenvirkistykseksi.

 6. Maksa lähtömaksu(t)

 7. Hoida ja varusta hevosesi ellei se ole jo mennyt jollain toisella ratsastajalla. Jos samalla hevosella kisaa usempi ratsastaja, hoitakaa hevonen yhdessä.

 8. Nauti kisafiiliksestä ja vaikka vähän jännittääkin, niin muista nauttia omasta kisasuorituksestasi.

 9. Tallikisoissa kaikki kisaajat osallistuvat ratojen rakentamiseen ja purkamiseen ratamestarin johdolla. 

 10. Kun rata on rakennettu, on yhteisen radankävelyn vuoro. Tämä tarkoittaa, että kaikki luokkaan osallistuvat kiertävät radan este esteeltä yhdessä Ninnun tai muun opettajan kanssa. Radan kävelyssä kannattaa keskittyä kuuntelemaan mitä vinkkejä saat esim. kullekin esteelle ratsastettavista teistä, sarjojen väliiin tulevien askelten määristä jne. 

 11. Jokaisessa luokassa on 4-5 hengen verryttelyryhmät. Verryttely tehdään ohjatusti ja valvotusti. Verryttelyssä valmistellaan hevonen ja ratsastaja kisasuoritukseen eli käydään läpi eri askellajit, jumpataan hevosta taivutuksin ja asetuksin ja ratsastetaan hevonen kunkin oman tason mukaisesti avuille.

  Esteverryttelyssä jokainen ratsukko tekee myös muutaman verryttelyhypyn verryttelyvalvojan ohjeiden mukaisesti. Yleensä tallikisojen verryttelyssä hypätään kahta estettä verryttelyvalvojan ilmoittamasta suunnasta. On erittäin tärkeää, että kaikki pitävät silmät ja korvat auki verryttelyssä, jotta verkkahyppyyn tuleva ratsukko saa työskentelyrauhan eikä joudu väistelemään tehtävää suorittaessaan muita ratsukoita. Huuda kuuluvalla äänellä aina hyvissä ajoin ennen tehtävälle lähtöä "ESTE", jotta muut tietävät että olet tulossa verryttelyesteelle.

 12. Verryttelyn jälkeen suorittava ratsukko jää kentälle valmistautumaan suoritukseensa ja muut ratsukot siirtyvät odottamaan omaa vuoroaan erikseen osoitetulle alueelle. Joissakin luokissa saattaa olla suorittavan ratsukon lisäksi valmistautuva eli seuraavaksi suoritusvuorossa oleva ratsukko myös radalla. Tällöin on erittäin tärkeää, että valmistautuva ratsukko pysyttelee suorittavan ratsukon tieltä pois eikä millään tavoin häiritse suorittavaa ratsukkoa, vaan seuraa koko ajan missä ratsukko menee, mille estelle ja mitä tietä se seuraavaksi tulee. Tarvittaessa vuoraan odottavilla ratsukoilla on avustaja odotusalueella.

 13. Kun sinut on kuulutettu esteradalle, tervehdit tuomaria. Esteradalla tervehdyksen saa tehdä missä kohtaa rataa vaan eikä sinun tarvitse pysäyttää hevosta. Ota katsekontakti tuomariin ja nosta kättä pystyyn tervehdykseksi. Tuomari vastaa tervehdykseen ja antaa äänimerkin (pilli tai muu vastaava), jonka jälkeen sinulla on 45 sekuntia aikaa aloittaa oma suoritukseksi. Suoritus katsotaan alkaneeksi, kun ylität lähtölinjan. Ole tarkkana, että et aloita suoritustasi ennen lähtömerkkiä, se johtaa hylkäykseen.

 14. Oman suorituksen jälkeen saat ohjeet siitä, palaatko odotusalueelle vai verrytteletko hevosen pois tai vaihtuuko sille ratsastaja - tämä riippuu siitä miten hevosen kisaohjelma jatkuu suorituksesi jälkeen.

 15. Kun kaikki luokan ratsukot ovat suorittaneet ratansa, järjestetään palkintojenjako. 

  Mestaruuskisoissa luokassa on kaksi erillistä palkintojenjakoa: luokan palkintojenjako ja mestaruusluokan palkintojenjako. Tämä siksi, että koska luokat ovat kilpailukutsun mukaisesti avoimia kaikille, niihin voi osallistua myös sellaisia ratsukoita, jotka eivät kisaa mestaruuksista.

  Eli ensin palkitaan luokan voittaja ja sijoittuneet. Sijoittuneiden määrä riippuu luokan osallistujamäärästä. Hieman yleistäen voidaan sanoa, että jokaista neljää osallistujaa kohden sijoittuu aina yksi eli jos osallistujia on esim. 15, niin neljä sijoittuu, jos 17, niin viisi sijoittuu. Ratsukot kutsutaan kentälle järjestyksessä, voittaja ensin mainittuna. Voittaja ratsastaa kaartoon hevonen tuomareihin (talliin) päin ja muut ratsukot asettuvat järjestyksessä tasaisin välein voittajan vasemmalle puolelle. 

  Kun kaikki ratsukot ovat palkintojenjaossa, tervehditään tuomaria kumartaen ja tämän jälkeen suoritetaan palkintojenjako, jossa hevoselle kiinnitetään ruusuke ja ratsastajalle ojennetaan palkinto. Ratsastaja kättelee tuomarin ja palkintojen antajan. 

  Kaikkien saatua ruusukkeet ja palkinnot tervehditään uudelleen tuomaria kumartamalla ja sen jälkeen annetaan lupa kunniakierrokseen samoin "kunniakierros oikeaan, olkaa hyvä". Voittajan johdolla laukataan kierros uralla.

  Luokan palkintojenjaon jälkeen on mestaruuksien palkintojen jako. Se noudataa samaa kaavaa kuin luokan yleinen palkintojenjako.

  Mikäli luokassasi on taitoarvostelu, saat luokan jälkeen myös arvostelulomakkeen. Ota se hyvään talteen ja lue ajatuksella. Missä onnistuit, mikä tuntui erityisen hyvälle, mitä palautetta tuomari antoi eri osa-alueista? 

Muista nauttia kisapäivästäsi vaikka vähän jännittäisikin. Ota ilo irti suorituksistasi ja fiilistele kisatunnelmaa.